Annons
Annons

Vi sjunger för dig Prinsessan Tuborg!

En kall hand kramade mitt hjärta. Hade jag verkligen glömt den? Jag rotade febrilt i väskan… Och nej, jag hade inte fått kameran med till kören!

Men det var nog Ödet. För efter att ha pratat med min vän tenoren Meta om Prinsessan Tuborg, insåg jag att det finns viktigare saker att förmedla just nu. Gabriel Forss och körkompisarna är ju på plats igen nästa onsdag. Och Tuborgs dramatiska resa borde vi ha berättat om för länge sedan.

Annons

– Hon är lite bättre nu, sa Meta andlöst när vi hade övat klart.
– Har hon börjat äta igen?
– Ja, tack och lov!

Frasses vän katten Tuborg blev sjuk för ett tag sedan. Symtomen var otäcka och mystiska. Sår uppstod oförklarligt på trampdynorna och senare på öronen. Även magen var drabbad. Sjukdomen heter på läkarspråk Pemphigus foliaceus och är en blåsbildande hudsjukdom som kan vara svår att få bukt med. Jobbigt för Meta och familjen, men mest för Tuborg förstås.

– Hon är ju ingen ungdom direkt, har ju fyllt 14…

För att ni alla ska få korrekta fakta låter jag Meta själv berätta om Tuborgs svåra resa som har pågått i 2 ½ år:

Hej Gunilla och Frasse!
Prinsessan Tuborgs sjukdom upptäcktes i februari 2009 på trampdynorna på framtassarna. Men vi fick inte diagnosen förrän nyligen, efter att man hade tagit biopsi på örat. Sedan 2009 har Tuborg fått en låg dos kortison dagligen. Hon har haft både på tassar, öron och lite på magen.
Men så i augusti lyckades hon spotta ut en tablett. Jag märkte det inte förrän dagen efter och valde att ”strunta i det”. Efter några dagar hade örat svullnat till ofantlig storlek  Svullnaden vägrade gå ner trots att jag efter att ha rådfrågat veterinär ökade kortisondosen.
Just nu går hon på tredubbel kortisonkur plus kräm för att vi ska få ner inflammationen. Dosen ska sedan trappas ner. I bästa fall kanske kortisonet kan bytas ut mot något preparat som är ”snällare” mot kroppen i längden.
Den höga dosen kortison gjorde Tuborg illamående och hon har haft väldigt svårt att äta. Om veterinären inte har några invändningar ska vi försöka prova en annan typ av kortisonpreparat som hon förhoppningsvis tål bättre.
Illamåendet är borta nu och Tuborg är nästan sitt gamla jag igen.
Vore intressant att få kontakt med någon annan har erfarenhet av denna sjukdom!
Hälsningar Meta och Prinsessan Tuborg

Vi hoppas att det fortsätter tassa framåt för Prinsessan! Härmed tillägnar jag alla gårdagens låtar till dig, Tuborg! Här är en av dem – Abbas Angel eyes:

LÄS OCKSÅ

(20)
(0)

24 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar