Annons
Annons

Simba: Min nos är fläckig – har jag också fått svarthaka?

Jag, Simba, har fått ett konstigt sår på nosen. Det började som en mörk upphöjning och efterhand blev det mer som en svart fläck.

Katttunge med svarthaka närbild

Matte blev såklart orolig, det blir hon alltid när något är konstigt med oss. Och särskilt eftersom Frasse var dålig så länge innan han tassade bort ♥

Annons

Hon tänkte just boka tid hos vettisen när hon kom på att vi nog kunde vänta lite. För det första ska vi ändå snart dit – vi ska tydligen kastreras… *ryser* Och för det andra tror hon att hon har kommit på vad det är jag har drabbats av.

Kattunge med svarta fläckar på nosen

– Jag tror att du har fått svarthaka, precis som Frasse!

Svarthaka är när man får små sår eller ”finnar” som ser ut som svarta fläckar på nosen och hakan. Det är inte farligt, men kan se lite otäckt ut. Läs mer om svarthaka under länken. Och mer om Frasses svarthaka under den här länken!

Orsaken till svarthaka, eller kattacne som det också kallas, är inte fastställd, somliga tror att det är plastskålarna som är boven, men det finns också teorier om att det är ”fuktskador”, som uppstår när man ofta och gärna doppar nosen i blöt mat. Och det gör jag 🙂 Och Frasse fick det när matte började blanda ut hans mat med vatten efter hans urinstopp.

Fläcken har blivit större, men också lite svagare i färgen efterhand, så matte tror att den kommer att försvinna av sig själv. Men för säkerhets skull ska hon be vettisen att ta en titt på den när vi ska dit. Så vi återkommer i ämnet!

– Huvudsaken är du inte lider av det. Och att du inte blir slö och tappar aptiten, säger matte.

Tappa aptiten? Nej, det behöver du inte oroa dig för, matte! 🙂

Tassnot: Tasse är inte alls drabbad av detta!

Fakta om svarthaka från Agria

Svarthaka (Feline acne) är inte smittsamt. Orsaken är i de flesta fall idiopatisk d.v.s okänd. Plastskålar kan visserligen vara svåra att rengöra och en del hundar eller katter kan få allergiska hudbesvär av plasten i skålen. Det kan vara en tänkbar orsak till svarthaka. Keramiska skålar är i det hänseendet att föredra.
I huden på hakan har katter en massa körtlar. Om utförsgångarna täpps till av en massa sekret/ talg så blir huden irriterad. I lindriga fall blir resultatet endast små svarta prickar. I mer besvärliga fall kan hela hakan bli inflammerad och sårig. Tillståndet kallas populärt för ”svarthaka” eller ”Feline acne”.
I lindriga fall hjälper det med att regelbundet tvätta av hakan med schampo. I mer svåra fall måste hakan lokalbehandlas med cortisonsalva och samtidigt ger man katten antibiotika.

VI HAR FÅTT EN AWARD!!

Bestest blogaward

Titta vilken fin bloggaward vi har fått av vår kompis Aamor! 😀  Motiveringen lyder:

Små söta busfrön som vi vill höra om en massa bus från.

Tack käre Aamor, vi är så glada och hedrade! Vi skickar som vanligt awarden vidare till alla våra kära bloggvänner, ni är bara bäst allihop ♥

LÄS OCKSÅ

(35)
(0)

11 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar