Annons
Annons

Katter från våldsamma hem får en fristad i Pelles familj

Du blir misshandlad av din partner och får hjälp att fly. Men din katt får inte följa med… Var ska den få hjälp och skydd?


Vår vän Pelle har öppnat sitt hem för två nödställda katter.

Många offer tvingas uppleva detta. Och därför har vår bloggande kompis Pelles matte öppnat sitt hem för katter som inte får följa med sina människor till det skyddade boende där de har fått en fristad.

Annons

Att få komma till ett skyddat boende kan betyda skillnaden mellan liv och död. Men nästan alla sådana ställen saknar möjlighet att ta emot husdjur. Det är här organisationen VOOV, och godhjärtade människor som Pelles matte, kommer in.

VOOV förmedlar tillfälliga jourhem åt djuren när djurägaren befinner sig i skyddat boende. Vilken fin insats, så mycket det måste betyda för deras mattar att veta att deras älsklingar har det bra…


Klart man får ställa upp även om det är lite bökigt med gäster ibland…

Vi låter Pelles matte berätta med egna ord om hur det är att ha jourkatter:

Hej!
Vi har tagit hand om ett syskonpar, underbara varelser. Keliga och gosiga, vackra och välskötta. Supersnälla trots att de var nervösa i början. De var lite rädda för maken i början men nu vågar båda sig fram även när han sköter om dem. Höga röster skrämmer dem fortfarande, liksom högt skrammel.

Man kan ju undra vad de bevittnat…

Katterna kom hit via Voov, organisationen som hjälper misshandlade och skyddsbehövande kvinnors djur till jourhem under tiden de inte kan bo hemma. Så att man inte stannar i en våldsam relation för djurens skull. Ägaren får info om hur allt fungerar via Voov från mig, vi har inte direkt kontakt, för att skydda ägaren och oss.
Tyvärr får jag inte skicka foto på dem, de är här i skydd. Synd, för de så fina! Skickar med ett foto på hur vi löst delning av huset eftersom jourkatterna behöver ha sitt eget utrymme.

De bor på bottenvåningen, i två rum och tvättstuga, en liten ”gästsvit”. Ljust, klättervänligt och inbjudande till kattlek 🙂 Hittar dem ofta liggandes i någon låda med tyger, då ett av rummen är min systuga.
Kompostgaller, buntband och lite vikter löste problemet med delningen. Hänger på två skruvar i överkant på dörröppningen. Nu, när de vant sig lite mer vid varandra har vi bara ett enkelt galler där, som vi tvåbenta lätt kliver över. De skulle, om de ville, också kunna ta sig över, men det verkar inte intressant.

De leker och busar, jagar röda pricken och måttbandet. Sover, äter och gör allt katter normalt gör. De har fått pingelbollar, möss och myntasaker av Pelle och det uppskattas. Busar med kartonger, jagar varandra. Tuggar på mina pelargoner som vintervilar i ett svalt fönster.

Men de piper och jamar och vill att man ska skynda sig in när de hör att någon kommer i trappan…

Ligger i en hög på mig om jag lägger mig i bäddsoffan hos dem, båda vill ha gos på en gång.

Det blir många men korta besök, för min allergi går igång på dem, trots tabletter, men handtvätt efter kontakt samt klädbyte gör att det fungerar bra ändå.

De är nyfikna på Pelle, men han är inte helt nöjd med att de är här. Han muttrar lite åt dem vid gallret och fnyser åt mig när jag varit med dem. Men han går ändå ner dit varje dag och jag hör inget som tyder på konfrontation, så det är nog lugnt nu.

De har mötts alla tre, vid gallret och muttrat lite, men ingen gör utfall, de lugnar sig snabbt och återgår till gottisar eller vila.

Hälsningar från Pelle och matte Paula

Vad är VOOV?
VOOV står för Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta och är en ideell förening som drivs av veterinärer och veterinärstudenter med syfte att underlätta för våldsutsatta personer att ta sig ur en våldsrelation. VOOV förmedlar tillfälliga jourhem åt djuren när djurägaren befinner sig i skyddat boende. Det gäller inte bara katter, utan även andra husdjur som hundar, marsvin och fåglar.

Vill du hjälpa?
Kan du tänka dig att vara jourmatte eller jourhusse för ett husdjur? Kontakta då Voov på telefon 0760-77 33 80, eller via deras hemsida http://www.voov.nu/.

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)

22 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar