Annons
Annons

Katten Frasse fick åka till akuten med urinstopp

De senaste dagarna har varit dramatiska. Frasse blev sjuk. Denne genomsunde man, som inte besökt veterinären sedan han kastrerades som yngling, fick föras i ilfart till djursjukhusets akutmottagning.

Det började i lördags med ett telefonsamtal till Hunnebostrand, dit matte och särbon hade åkt för att fira mattes ledighet. Frasse hade som vanligt checkat in på Hotell Mormor.
– Han är inte sig lik, sa mormor. Han slickar dig därbak hela tiden. Och han går på lådan i ett men det kommer ingenting.

Annons

En panikslagen matte ringde till Djursjukhuset i Malmö.
– Kom hit med honom direkt, urinstopp kan vara livshotande, löd beskedet.

Husse larmades, var som tur var ledig från sitt restaurangjobb, tog en taxi och hämtade upp mormor och Frasse och sedan åkte de alla tre ut till Djursjukhuset.

Matte följde hela dramat via telefonsamtal och sms:
”Nu ska han in på röntgen. Dit får mormor och jag inte följa med” skrev husse.
Två minuter senare kom nästa sms:
”Han är redan tillbaka. Med en strut på huvudet, stackaren”

Förnedringen fullständigades med ett koppel. Men även den jovialiske Frasse kan bli aggressiv när han är rädd och har ont. Man förstår att veterinärerna inte har lust vare sig att bli bitna eller att jaga flyende katter genom korridorer och under britsar.
Men ändå… Stackars Frasse. Och tänk om det var något livshotande? Tänk om jag aldrig mer skulle få se honom? Det blev många tårar mot särbons tröstande axel.

Gråvit hankatt

På röntgenplåtarna syntes ett stopp och därför blev Frasse sövd och sedan spolade man igenom hans urinrör. Sedan fick han komma hem.

Men jag kände på mig att det skulle bli fler besök på Djursjukhuset. Och så blev det också. På måndagen åkte vi hem men hämtade inte hem Frasse från mormor eftersom han var konvalescent. Och på tisdagsmorgonen ringde mormor.
– Han har problem att kissa igen.

Ut på Djursjukhuset igen och denna gång blev Frasse inlagd, medan man tog olika prover.
Han var kvar över natten och i går eftermiddag fick vi hämta hem en mycket stressad katt.
– Han har varit väldigt rädd, sa veterinär Maria, en trevlig, öppen tjej, som gav oss de utförliga och raka besked vi ville ha. Tack Maria och alla andra på Djursjukhuset för att ni tagit så bra hand om Frasse – och hans matte!

Och det här är vad vi hittills vet om Frasses sjukdom:
Frasse har förmodligen en urinvägsinfektion. Men det kan också vara en inflammation. Tills svaret på odlingsprovet har kommit får han för säkerhets skull både penicillin och antiinflammatorisk medicin .

Hans njurar är fina och han har inte diabetes. Men han måste gå ner i vikt. Åh, så dåligt samvete jag har för att jag låtit honom bli överviktig! Men nu ska jag göra bot och bättring. Jag har köpt specialfoder och jag ska hålla mycket hårdare på måltiderna. Inga strötorrisar, inga middagsrester!

Men, undrar ni förstås otåligt: Hur mår Frasse nu?
Jo, han är mycket bättre! Pigg och alert, hungrig som en varg. Kissar normalt. Slickar sig inte därbak mer än nödvändigt. En helt annat katt än den trötta, lite uppgivna kise vi lämnade på Djursjukhuset i tisdags morse.

Enda problemet är att han är lite för alert. Frasse, som är van vid ett stilla, förutsägbart hemliv, blev nog väldigt stressad över att komma till Djursjukhusets helt annorlunda miljö. Så han har svårt att koppla av.
Han bor hos mormor men jag sov över där i natt för att han skulle känna sig riktigt trygg. Och i morse var han lugnare.

Så det går framåt. Veterinär Maria tycker det ser bra ut. Det gör vi med!
Men vilken pärs det har varit…

PS. Matte åker till mormor  i kväll och där finns ingen dator, så det kan dröja innan vi svarar på kommentarer. Bara så ni vet!
Kramar och tassklappar

Fakta urinstopp från Agrias hemsida
Om din katt inte kan kissa är det med största sannolikhet stopp i urinröret. Katten har då drabbats av urinsten som ibland också kallas FLUTD. Urinstopp är livsfarligt och du måste snarast kontakta din veterinär.
Det är vanligt att hankatter plötsligt får besvär med att kissa. De sitter på sin låda men det kommer endast några droppar urin. Ibland kan urinen också vara blodblandad. I vissa fall kan katten inte kissa alls.
Orsaken till att det blir stopp är kristaller som finns i kattens urin. Kristallerna kan bakas ihop så att det blir mer eller mindre stopp i hankattens trånga urinrör. I urinblåsan kan det också bildas stenar av kristallerna.
I en del fall hittas inga kristaller i urinen utan enbart blod. Då kan katten ha en slags blåskatarr som orsakas av bakterier eller virus alternativt en inflammation i urinblåsan.
Om katten inte kan kissa alls måste den snarast behandlas av en veterinär. Urinblåsan kan vara överfull även på en katt som klarar av att kissa lite. Om katten inte får hjälp i tid kan den bli mycket dålig och till och med dö. Veterinären söver katten och spolar loss stoppet. Efterbehandling av urinsten är en sorts specialfoder som löser upp kristallerna.
Även honkatter kan få kristaller och stenar i urinblåsan men honorna visar andra symtom. Eftersom deras urinrör är både kortare och bredare än hanarnas kan de kissa men har ofta blod i urinen.
Ibland kan djurägaren missta ett urinstopp för en vanlig förstoppning. Ett sätt att förebygga urinsten är att se till att katten dricker ordentligt. Att ge våtfoder istället för enbart torrfoder är också ett sätt att få i katten mer vätska.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

34 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar