Annons
Annons

Katten Frasse drabbades av urinstopp igen

Det är kris. Igår blev Frasse dålig igen och fick åka till akuten. Det var helt oväntat – han var ju som en ny katt hela förra veckan. Och på återbesöket i fredags såg allt jättebra ut och veterinären var förhoppningsfull.

Annons

Katt bakom gardin

Men så vände allt. Det började i lördags natt. Matte låg och läste till långt in på småtimmarna. Frasse låg som vanligt bredvid min huvudkudde. Så plötsligt hoppade han ner och tassade ut ur rummet. Jag hörde hur han krafsade i lådan. Kände direkt att något var fel och kollade i lådan. Inget kiss.
Sedan började han slicka sig så där planlöst och satt och stirrade framför sig. Så i väg igen, inte till lådan, men han fick ingen ro. Jag låg på helspänn men till slut somnade Frasse och då fick matte också några timmars sömn.

Katt i fönster

På morgonen ringde jag till Malmö Djursjukhus och fick beskedet att vi skulle komma ut direkt. Min bror och hans fru var i stan över helgen och de körde oss dit. Mormor var också med och det kändes skönt att vi var så många.

I väntrummet började Frasse darra och matte gråta. Jag var rädd för hur allt skulle bli och Frasse var rädd för sjukhusmiljön. Veterinären kom och klämde honom på magen, kollade i hans journal och sa att hon ville lägga in honom, ge inflammationshämmande medicin och se om kissandet kom i gång då.

– Det behöver inte vara ett stopp utan han kan vara irriterad i urinröret och då håller han sig för att det gör ont att kissa, sa veterinären, en ung tjej som jag tyvärr inte minns namnet på. Var förvirrad och ledsen och väldigt långt ifrån ”den lugna, sansade matten” .

Sedan kom det jag hört och läst varje gång jag har forskat i ämnet katter med urinproblem. Kastrerade, överviktiga hankatter drabbas mest. Stress kan utlösa en inflammation som gör kissandet smärtsamt. Och det kan komma tillbaka över en natt, med kortare eller längre mellanrum. Vetenskapen står ganska villrådig. Ingen kan säga hur framtiden ska bli.

Frasse rullades i väg i en bur. Än en gång fick jag lämna min kise i en miljö som jag vet gör honom panikslagen.

Jag har så dåligt samvete. Kan man vara en dålig matte fast hjärtat är fyllt av kärlek och man vill sin pälsklädde vän allt väl i världen? Tydligen. Jag dammsög i helgen, tänk om det utlöste det hela? Jag har låtit Frasse bli överviktig – hur kunde jag vara så slarvig och eftergiven?

I går kväll pratade jag med en sköterska som sa att han hade kissat en rejäl pöl när medicinen hade verkat.  Han är för rädd för att äta så därför får han dropp. Stackars Frasse!

I eftermiddag ska särbon och jag hämta honom. Sedan stannar jag hemma från jobbet i morgon för jag vet hur panikslagen han kommer att vara. Förra gången han kom hem ryckte det i honom ett helt dygn och han kunde inte koppla av en sekund.

Frasse behöver mig i morgon. Hoppas jag kan hjälpa honom – det blir ett litet sätt att gottgöra de misstag jag förmodligen har gjort under årens lopp.

Ska försöka rapportera läget regelbundet. Men om jag skulle dröja med att skriva eller svara på kommentarer så hoppas jag ni förstår.

Alla ni vänner i bloggvärlden – tack för att ni finns!

Fakta urinstopp från Agrias hemsida
Om din katt inte kan kissa är det med största sannolikhet stopp i urinröret. Katten har då drabbats av urinsten som ibland också kallas FLUTD. Urinstopp är livsfarligt och du måste snarast kontakta din veterinär.
Det är vanligt att hankatter plötsligt får besvär med att kissa. De sitter på sin låda men det kommer endast några droppar urin. Ibland kan urinen också vara blodblandad. I vissa fall kan katten inte kissa alls.
Orsaken till att det blir stopp är kristaller som finns i kattens urin. Kristallerna kan bakas ihop så att det blir mer eller mindre stopp i hankattens trånga urinrör. I urinblåsan kan det också bildas stenar av kristallerna.
I en del fall hittas inga kristaller i urinen utan enbart blod. Då kan katten ha en slags blåskatarr som orsakas av bakterier eller virus alternativt en inflammation i urinblåsan.
Om katten inte kan kissa alls måste den snarast behandlas av en veterinär. Urinblåsan kan vara överfull även på en katt som klarar av att kissa lite. Om katten inte får hjälp i tid kan den bli mycket dålig och till och med dö. Veterinären söver katten och spolar loss stoppet. Efterbehandling av urinsten är en sorts specialfoder som löser upp kristallerna.
Även honkatter kan få kristaller och stenar i urinblåsan men honorna visar andra symtom. Eftersom deras urinrör är både kortare och bredare än hanarnas kan de kissa men har ofta blod i urinen.
Ibland kan djurägaren missta ett urinstopp för en vanlig förstoppning. Ett sätt att förebygga urinsten är att se till att katten dricker ordentligt. Att ge våtfoder istället för enbart torrfoder är också ett sätt att få i katten mer vätska.

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

49 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar