Annons
Annons

Katten Frasse andades med öppen mun – allvarligt och akut

I lördags kväll blev Frasse akut sjuk och fick läggas in på Djursjukhuset i Malmö. Veterinären sa direkt att det var allvarligt, och husse och jag blev alldeles ifrån oss.

Katten-Frasse-sjuk1

Det var när jag kom hem från lördagsmiddagen hos särbon som jag märkte att något var fel. När jag satte mig framför tv:n hoppade Frasse som vanligt upp för att lägga sig på sin kudde på ryggstödet. Men han kunde inte ligga kvar. Han försökte med sin lilla låda, sin korg, han la sig på golvet, men ingenstans fann han ro.

Annons

Så märkte jag att han andades med öppen mun som en hund. Och när han gick vinglade han som en drucken. Husse/sonen, som bor i huset bredvid, larmades, vi åkte ut till Djursjukhuset, och Frasse blev inlagd direkt och kom inte hem förrän i förrgår kväll (tisdag).

Sjuk katt
Frasse hoppade direkt upp i soffan när han kom hem. Bilden är tagen på långt håll och sedan beskuren, så han blev inte störd

Det första veterinären sa var att när en katt andas med öppen mun är det alltid allvarligt. Vi bröt ihop, livrädda att han aldrig mer skulle komma hem.

Frasse fick stanna på sjukhuset och sedan följde en hemsk väntan med många samtal med vårdare och veterinärer. Till slut fick vi klart för oss att det är en hjärtsjukdom som heter HCM, som kan vara mycket allvarlig, beroende på vilket stadium den är i.

Muskelväggarna i hjärtat blir förtjockade och det leder till en utvidgning av förmaket. Till slut orkar hjärtat inte tömma och pumpa runt blodet som det ska. Följden blir andnöd, hjärtsvikt, och till och med proppar i bakbenen. Men det är när sjukdomen har gått långt. I Frasses fall är det lyckligtvis inte så illa. Veterinären sa att förändringarna på hjärtat är mycket små, så än finns det hopp. Hon sa till och med att det fanns hopp om att vi kunde få behålla honom ganska länge till, måtte hon ha rätt!

Ett bekymmer är dock att de har sett vissa förtätningar i lungorna. Är det vätska är det ”ok”; det är en följd av hjärtsjukdomen, och de kommer då att försvinna, men de vill utesluta tumörer så därför vill de röntga honom igen om en vecka.

Frasse är lyckligen hemma nu och mår bra. Han ska äta vätskedrivande medicin, förmodligen livet ut. Äter med frisk aptit och sover mycket – precis som vanligt med andra ord 🙂

Jag var hemma från jobbet igår och har bara kommit in på några timmar för att skriva detta inlägg, svara på mail med mera. Under tiden är mormor hos Frasse. I morgon är jag ledig, och jag ska såklart ägna mina lediga dagar åt att pyssla om sjuklingen så mycket jag bara kan. Husse, Tina och mormor kommer på regelbundna sjukbesök, och särbon och Kim finns som stöd i bakgrunden – särbon tjänstgör även som ambulansförare när Frasse behöver gå till veterinären igen.

Vi får hålla tummarna att vår älskade lille vän blir kvar hos oss åtminstone ett par år till ♥

LÄS OCKSÅ

(54)
(0)

55 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar