Annons
Annons

Jag har drabbats av Svarthaka

För ett tag sedan fick jag konstiga sår på min haka. De vägrade läka och både jag och matte blev illa till mods.

Gråvit katt med svarthaka

– Har du kliat dig för mycket? Nej, det ser ut att komma inifrån, sa matte medan hon gjorde en grundlig undersökning.

Annons


Borde jag bli orolig för min haka?

Det var väl ok, men när hon råkade röra vid såren fick jag nog och jamade ifrån.
– Oj, gör det ont också, vi får kanske gå till vettisen med dig…
Mattes röst darrade, och jag kände också hur rädslan spred sig från nos till svanstipp. Både matte och jag minns med fasa mina tidigare visiter hos vettisen, när jag hade urinstopp och tvingades sova över på Djursjukhuset. Efter det blev jag inte katt på flera månader. Fick både sömnproblem och toalådskräck och mådde allmänt dåligt.

Vi lämnade därför ämnet och matte övergick i stället till att söka information på datorn. Jag tassade dit för att hjälpa till med tangenttryckande och allmän support, men fick som vanligt inga ovationer, så till slut tröttnade jag och passade i stället på att vila när jag nu var så hårt drabbad.

Gråvit katt som ligger på rygg

Men efter ett tag väcktes jag brutalt av ett glädjeskri från matte:
– Du har troligen fått något som heter Svarthaka! Det är inte farligt! Och bara i långdragna fall måste man gå till vettisen och få kortison. För det mesta läker såren av sig själva.


Jahajam, ingen fara alltså. Då kanske man ska ta sig en runda på gården i helgen…

Svarthaka… hmjam…. jag tycker förstås att min haka är lika strålande vit som den alltid har varit…
Matte berättade att det kallas svarthaka för att det är en hudförändring som ger mörka skiftningar. Somliga liknar den vid acne, alltså finnar. Andra menar att man kan få det om man doppar nosen i vatten ofta.
– Och det gör du ju, Frasse! När du hade haft ditt urinstopp började jag blanda ut din blötmat med vatten. Säkert är det därför du har fått dina hudförändringar.

Gråvit katt sitter på en trädgren
Kanske till och med ta sig ett tass upp i trädet…

Matte och jag beslöt gemensamt att avvakta med vettisbesöket. Och det gjorde vi rätt i! För nu är de små såren nästan helt borta! Och jag får fortfarande vatten i maten, det är så jamargott med mycket sås 😀

Fakta om svarthaka från Agria

Svarthaka (Feline acne) är inte smittsamt. Orsaken är i de flesta fall idiopatisk d.v.s okänd. Plastskålar kan visserligen vara svåra att rengöra och en del hundar eller katter kan få allergiska hudbesvär av plasten i skålen. Det kan vara en tänkbar orsak till svarthaka. Keramiska skålar är i det hänseendet att föredra.

I huden på hakan har katter en massa körtlar. Om utförsgångarna täpps till av en massa sekret/ talg så blir huden irriterad. I lindriga fall blir resultatet endast små svarta prickar. I mer besvärliga fall kan hela hakan bli inflammerad och sårig. Tillståndet kallas populärt för ”svarthaka” eller ”Feline acne”.

I lindriga fall hjälper det med att regelbundet tvätta av hakan med schampo. I mer svåra fall måste hakan lokalbehandlas med cortisonsalva och samtidigt ger man katten antibiotika.

Läs mer om svarthaka HÄR och HÄR.

I morgon ska matte vara ledig så vi önskar er alla en riktigt mysig helg redan i dag! 😀

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)

29 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar