Annons
Annons

Gästbloggaren Dina: Vi är inte hittegods – vi är katter!

Visste ni att en upphittad katt inte kallas för djur, utan för ”hittegods” hos polisen? Det säger en del om kattens låga status i samhället. Men nu ska det bli ändring på det!

Svart hemlös katt

Inför söndagens firande av Kattens dag passar vi på att meddela en stor nyhet här på bloggen. Katterna har nämligen fått ett eget riksförbund, som ska försvara katternas rättigheter!

Annons

Och vem kan passa bättre än att jama om det nya förbundet SVEKATT än hittekatten Dina, förste bloggkattSödertälje katthem?

Här är Dinas gästblogginlägg:

Hej alla!
Nu verkar det som om jag har blivit accepterad som bloggkatt, för nu har jag för första gången fått frågan om jag vill gästblogga hos Frasse inför Kattens Dag. Jag blev jättestolt när jag blev tillfrågad och svarade jam på stående tass.
I helgen som kommer är det alltså Kattens Dag. Många katthem, däribland vi på Södertälje Katthem, kommer att fira det för vi tycker alla katter är värda att firas. Vi om några vet ju att Kattens Dag behövs. Men att arbeta för kattens villkor bara en dag om året räcker inte alls.
Ni kanske kommer ihåg att min företrädare, Madeleine, berättade att det nu, äntligen, bildats en organisation som ska ta till vara kattens intressen ur ett riktigt ”kattperspektiv”. Man ska alltså i första hand fokusera på att just vi katter ska ha det bra. Förbundet heter Svenska Kattskyddsförbundet, SVEKATT.
Vår status behöver höjas rejält. Visste ni till exempel att det är så illa att en upphittad katt inte ens kallas för djur utan för ”hittegods” hos polisen, och behandlas tyvärr därefter.
En av de viktigaste grundpelarna i Svekatt är att man värnar alla katters lika värde och rätt till ett gott liv. Kattens status måste höjas för att det ska bli så.
Fast vem som helst får inte bli medlem i Svekatt må ni tro. Man måste till exempel ställa upp på att bara svårt sjuka eller svårt skadade katter får avlivas och katter som är skygga, förvildade eller har beteendeproblem får inte avlivas.
Initiativtagarna till Svekatt är flera katthem i Sverige. Det ska bli en tung organisation som myndigheter och andra lyssnar till med medlemmar i hela landet. För att ta ett exempel har jag fått reda på att de myndigheter som ska ta hand om djurskyddet gör olika bedömningar på olika ställen i landet. Och det gör dom fast det finns lagar som talar om hur det ska vara. Blogghjälpen brukar säga att en lag ska inte tolkas utan följas. Bland annat det här kommer Svekatt att arbeta för.
Jag hoppas att alla katter ska få nytta av Svekatt. Vi förtjänar att nån kämpar för oss.

Det gör ni verkligen Dina! Hurra för det nya kattförbundet, för alla som kämpar! Eller hurrjam, menar jag 😀

LÄS OCKSÅ

(19)
(0)

23 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar