Annons
Annons

Äntligen vågar katten Frasse kissa igen!

Vilken ångest jag hade i morse. Han hade ju druckit jättemycket hela kvällen i går. Nu måste det hända något. Nu måste Frasse gå på lådan…
Och det gjorde han!
Tänk att man kan bli så sanslöst glad över att se en katt kissa!

Katt på väg ut ur låda med tak

Frasses kissproblem har satt myror i huvudet på mig. Jag har lyssnat på veterinärerna, läst på nätet och försökt förstå vad som händer. Men allt har känts väldigt förvirrande. Varför vill eller kan han inte kissa?

Det var när en av veterinärerna frågade om Frasse hade varit utsatt för stress som jag plötsligt fick en idé.
Hon menade givetvis stress i hemmet.
– Nej, sa jag med Frasses nästan totalt händelselösa tillvaro i tankarna.
– För stress kan utlösa tillståndet, sa veterinären.

Och det var då det slog mig. Frasse har visst varit utsatt för stress den senaste tiden! Nämligen två traumatiska vistelser på Djursjukhuset. När vi var på återbesök i fredags var han i fin form och kissade bra. På lördagen fick han problem igen.

Kan det inte vara så att Frasse har blivit så rädd av sjukhusvistelserna att han har fått en hang up på kissandet?
När han kommer hem från sjukhuset är han som Hacke Hackspett i Disney-filmen på julafton. Dyker upp än här, än där, kan inte vara stilla, får ingen ro. Så fort han försöker fälla igen ögonlocken rycker han till och så är han på språng igen. Klart det måste påverka honom. Vad tror ni?

Första gången vi åkte ut med honom hade han grus i urinen och det hade blivit ett stopp. Ett tillstånd som vad jag förstår har med kön, ålder, kastrering och vällevnad att göra. Inte stress.

Efter det fick han förmodligen ont i urinröret, hade ju haft kateter som irriterar slemhinnorna. Och min teori är att detta plus det hemska paniktillstånd han hamnar i när han är på sjukhuset kanske har gjort att det har låst sig med kissandet.

Kattsvans tittar ut ur låda med tak

När jag kom på detta fattade jag ett beslut. Jag ska inte åka ut med honom på direkten när han börjar krångla med lådan. Naturligtvis ska jag inte vänta för länge, jag vet hur farligt det kan vara. Men inte genast åka iväg så fort han tvekar. Har pratat med en av veterinärerna om detta och fått ok.

Det var jättejobbigt i morse. Jag visste att han behövde kissa. Han gick till lådan och vände. Men jag väntade. Tanken på att på nytt utsätta honom för sjukhustraumat var olidlig. De ger honom medicin och dropp. Jag kan inte sätta dropp men jag kan lura i honom mer vatten, och det har jag gjort, mer om det i ett annat inlägg. Medicinen kan jag ge honom.

Så jag väntade. Till slut tog jag Frasse, satte honom i lådan, lutade mitt huvud mot hans och talade in i hans öra. ”Lille kise, det är inte farligt, halleda (ett skånskt uttryck  :-)), så fin du är” och så vidare.

Han lämnade lådan. Jag gick ut. Men efter en stund hörde jag det ljuvliga ljudet av krafsande. Väntade tills han kom ut, skyndade in – och halleluja! Han hade kissat!

Nu är jag på jobbet. Mormor tittar till Frasse under dagen. Han ligger mest i lådan som klösträdet kom i, känner sig tryggast där. Och så får det vara.

Min teori kan vara fel och jag är tacksam för alla synpunkter. Men vi håller ut ett tag till. Frasse slapp sjukhuset idag, håll tummar och tassar att han gör det i fortsättningen också!

Tassnot: Bilderna är tagna för en tid sedan – vill inte stressa Frasse med blixtrande vid lådan nu.

Än en gång – tack alla kära vänner för att ni finns där för oss!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)


Annons

 • Först och främst, jag gläder mig med dig som fått hem Frasse igen, och vad jag kan förstå, mår han rätt skapligt också. Det är väl ställt utom alla tvivel att Frasse blir stressad av sjukhusvistelsen. Det blir ju litet av en ‘vad är hönan och vad är ägget’-situation. Jag tycker du resonerar väldigt förnuftigt, att inte åka in direkt, men du vet om farorna.
  Visst kan ljudet av en kissande katt vara den mest ljuvliga musik! Förstår så väl din lycka när det äntligen kom. Katter kan ju hålla sig väldigt länge. Minns när jag skulle ha med urinprov på Gustav. Jag fick vänta nästan två dagar innan han till slut inte kunde hålla sig längre. Han avskyr att gå på lådan. Hoppas, hoppas att Frasse ska fortsätta kissa precis som han ska! Kram!/Matte

 • Gunilla och Frasse

  Tack, matte, du är ju lika klok och erfaren som Gustav 🙂 och det känns skönt att du inte tycker att jag chansar för mycket. För det tänker jag absolut inte göra. Men det skär i mattehjärtat att se Frasse lida som han gör när han kommer hem från sjukhuset. Han är fortfarande inte riktig sig själv efter senaste inläggningen. Och de spolade inte honom då. Glömde skriva att jag har talat med veterinären om detta, ska lägga till det i inlägget.
  Jättebra att veta att Gustav höll sig i två dagar, så man har något att jämföra med när man ska avgöra om man ska åka in eller inte.
  Tusen tack för stöd och synpunkter!
  Kram!

 • Jag tänkte faktiskt på det när jag läste han blivit dålig igen. Tänkte att han var på ett återbesök hos vettisen nyligen och det är stressande för alla två som fyrbeningar tror jag.

  Håll koll på hans allmäntillstånd när du väntar. Plötsliga förändringar t.ex. plötsligt slö och avtrubbad är ju inte bra.

  Men så härligt att han kissade! Förstår att krafsandet i lådan var ljuv musik för dina öron!

  Kram

 • Gunilla och Frasse

  Tack, tack för stöd och funderingar! Krafsandet är min favoritlåt just nu 🙂
  Det tog tid innan jag kopplade ihop det där med återbesöket med hans återfall. Men säker kan man ju aldrig vara så jag ska hålla stenkoll på allmäntillståndet.
  Kramar och tassklappar och tack!

 • Här håller vi verkligen tassar och tummar för att Frase ska bli bra med sitt kisseri.
  Mina katter har klarat sig hittills med sådana problem som tur är.

  Många katt tasskramar/

  Mimmi, Chicko, Tarzan, Sessan

 • *ursäkta felskrivandet
  *FRASSE* ska det förståss stå..
  Kram

  Mimmi, Chicko, Tarzan, Sessan

 • Nåt år efter jag fått hem min äldsta katt Viktor, som blivit dumpad i ett stall, fick han urinstopp. Vi tror han var ca 2-3 år då. Det blev så klart ilfärd till veterinären. Det blev medicin och det konstaterades också att han hade höga njurvärden och skulle äta k/d-foder. Det tyckte inte Viktor och så småningom slutade jag tvinga i honom sånt som han uppenbarligen tyckte smakade illa. Tog beslutet att hans liv hellre fick bli kort men lyckligt än långt och lite småtrist. MEN, för att få i honom vätska började jag då mosa ca 1 matsked mjukmat morgon och kväll tillsammans med 2-3 matskedar ljummet vatten. Det älskar han och det har han ätit sedan dess, d v s cirka 8 år (vi tror han är ca 11-12 år nu). Även vår andra lilla kisse som bara är drygt 2 år och hona älskar sin ”soppa”. Ingen av dem är överviktig och de är blanka och fina i pälsen också. Jag tror det är ett bra sätt att få i katter vätska. Kanske värt att prova på Frasse också?

 • Gunilla och Frasse

  Mimmi, Chicko, Tarzan och Sessan: Hehe, gillar Frase, det ser liksom ”smalare” ut 🙂 Så skönt att ni sluppit detta elände. Tack för tas- och tumhållning!
  Kramar och tassklappar!

 • Gunilla och Frasse

  Kattson: Otroligt – det är precis så jag gör! Ska skriva om det i morgon tänkte jag, tyckte att det var en så fiffig idé! Och nu när jag vet att du kör samma metod blir jag ännu mer övertygad om hur bra den är 🙂
  Tusen tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, det betyder mycket för oss!
  Nu ska jag kolla hur det går med spiken, sist vi tassade in låg vi bra till 🙂
  Många kramar och tassklappar

 • Åh va skönt att han kissade 😀 visst kan såna simpla saker få en superglad.
  Tänkte på en grej. Finns det ingen hemmaveterinär i trakterna? Det är ju inte lika stressande om du bara vill kolla av lite. Dom kan ju visserligen inte göra lika mycket som på djursjukhus men ja om du skulle va orolig och vilja att en vettis tittade på honom om det krånglar igen.

  Sv:
  Tack för ni deltog i undersökningen 😀 det är lugnt att ni inte fyllde i frågan om rang. Det är inte alltid så lätt att veta om kissen lever som ensamkatt.
  Självklart finns vi här och tänker på er och ger stöd!

  Kram och klapp till er 😀

 • Nu hoppas vi att allt går bra. Klart det är sjukhuset som är stressigt.. Vi fortsätter att hålla tassar och tummar här. Nosbuff

 • Det är inte lätt att inse samband alla gånger. Som matte (eller husse) till en älskad, sjuk katt är man ofta själv fullständigt uppriven och kanske har svårt att peka ut den utlösande stressfaktorn. Tycker liksom de övriga att ditt resonemang låter klokt – veterinärbesök är ju så uppenbart inte Frasses favorit. Självklart fortsätter vi med tum- och tasshållning för Frassepojken! /Stationskatternas matte.

 • Jag håller med dig absolut, hade samma tankar själv. Strunta i återbesök!!!
  Frasse mår tydligen väldigt dåligt av att hamna på sjukhus. Det syns när han kommer hem och inte VÅGAR koppla av. Så länge han INTE är hängig, försöker kissa nån annanstans än lådan, småskvätter eller får blod i urinet vänta ut honom så länge han mår bra är det OK. (Han kan bli stressad av att ha dig i häcken varje gång han går på lådan *fniss* så låt han vara och NJUT av krafsandet efteråt)

  Jättesmart att blanda ljummet vatten i maten, de få gånger mina tjejer får mjukmat (händer kanske 5-6 ggr om året) värmer jag den några sekunder i micron så den är ljummen och ”god”(?).
  Tjejer har inte samma problem eftersom deras urinrör är mycket kortare än grabbarnas och ev grus kommer ut med mindre problem.

  Jag har ett tips till: Vattenfontän!!! Vattnet cirkulerar och syresätts = smakar bättre.
  Smulan och Amanda var duktiga på att dricka redan innan (de äter nästan bara IAMS torrisar i olika varianter) men de dricker mycket mer nu. De älskar sin fontän! Det betyder att urinet inte är så koncentrerad och risken för att bilda kristaller är minimal. Prova i alla fall, vattenfontän är kul att dricka ur 😉

  =^.^=

  Kram och nosbuffar

 • Håller alla våra tummar,tassar & tår för söte Frasse………..
  ♥-e Jam & Kraaaam från oss!!!

 • PS
  Med mjukmat menar jag kattmat på burk och inget annat. Kokt fisk och rå köttfärs får Smulan och Amanda några ggr i månaden, liksom en ostbit eller lite smör. De älskar yoghyrten (med honung) jag äter på sommaren och får det nästan varje dag. DS

 • Gunilla och Frasse

  Kattfamiljen: Hemmaveterinär låter toppen, det ska vi absolut undersöka. Är så glad för alla tips! Kul idé med undersökningen 🙂
  Kramar och tassklappar

 • Gunilla och Frasse

  Dui och Deco: Ja, han har inte repat sig riktigt än och då har han ändå varit hemma i drygt två dygn. Men han verkar må bra, fast undviker fortfarande lådan tyvärr. Tack för tasshållning!
  Kramar och tassklappar

 • Gunilla och Frasse

  Findus, Isak och Rasmus: Skönt att du förstår hur jag resonerar. Visst är det svårt att vara rationell och därför tar det tid att se sambanden. Och man kan ju ha fel, men det kommer ju framtiden att visa. Tack för tum- och tasshållning!
  Kramar och tassklappar

 • Gunilla och Frasse

  Smulan, Amanda och deras 2-benta: Exakt min tanke! Åt – ja du vet var 🙂 med de där återbesöken! Tror att man vet själv om det är bra, man känner ju sin kise!
  Frasse dricker bra nu, tack vare ”sopp-middagarna”. Men vattenfontän låter ju dessutom som en kul grej så jag tror att jag ska skaffa en ändå 🙂
  Kör mjukmat genomgående nu – bara några enstaka diettorrisar då och då. Fiffigt med mikrovärmandet, det ska jag testa direkt.
  Tusen tack för stöd och värdefulla tips!
  Kramar och tassklappar

 • Gunilla och Frasse

  Annmi: Är så glada att ni tänker på oss. Jam och kram och tusen tassklappar till er alla! 🙂

 • Min matte säger att din teori om att det är sjukhusbesöken Frasse blir stressad av låter klokt att tro 🙂
  Gillar inte du Frasse att drick direkt ur kranen ?
  Det tycker jag är jättekul o gott 🙂
  Husse har en inomhusfontän , men den får jag INTE klättra i för honom 🙁
  Det är visst en såndäringa 60-tals fontän med mosaik o plastblommor i.
  Purr Purr från Kjelle Bus o Tant Gul 🙂

 • Vi håller alla 12 tassar och varsin tumme (två ska ju betyda otur) här hemma! =)

 • Underbart att han kissar nu i alla fall. Mera kiss Frasse, mera kiss! Hi hi.

  Många krya-på-dig-kramar!

 • Skönt att Frasse är hemma igen, fast man kan ju förstå att han är lite stressad av att ha varit hos vettisen. Det är verkligen jobbigt att bestämma om man ska åka in till vettisen eller vänta ett tag för att se om kissen går på lådan. Jag hade samma beslutsångest med Snuffe.

  Vattenfontän är kanonbra, jag älskar den vi har hemma. Så kan du ju också testa att köpa Feliway och spraya eller sätta i kontakten. Det funkar rätt bra faktiskt och finns att köpa hos vettisar.

 • Gunilla och Frasse

  Kjelle Bus: Frasse dricker rätt sällan ur kranen men han slurpar gärna i sig ”soppa” till middag – alltså blötmat utblandat med vatten. Måste kolla in de där fontänerna ordentligt. Tack för tips och stöd!
  Kramar och tassklappar

 • Gunilla och Frasse

  Jen: Känns så tryggt och gott att veta 😀
  Kramar och tassklappar

 • Gunilla och Frasse

  Kaninfamiljen: Ja här ska det kissas! Han blir bättre och bättre – måtte det få fortgå!
  Kramar och tassklappar

 • Gunilla och Frasse

  Sippo: Ja, fy katten så pressande att vänta. Men nu har det gått bra två gånger och han är mycket lugnare. Så det känns hoppfullt. Vilken sorts vattenfontän har du?
  Tänker mycket på Snuffe, måste ha varit oerhört påfrestande.
  Kramar och tassklappar

 • Anitha

  Jag ser att du har fått många råd och tips från erfarna mattar och hussar. Jag tror som du att sjukhusmiljö är inget för Frasse då han så uppenbart lider av detta. Om Frasse behöver veterinärvård igen: hemmabesök/alternativt en mindre djurklinik tycker jag du ska försöka med. Men nu får vi verkligen hoppas att det inte behövs! Frasse trivs bäst i hemmets lugna vrå och ni är så tajta du och Frasse. Ge honom nu en jättekram och så hoppas vi fortsättningsvis att det löser sig. Tänker på er.
  Hälsningar Anitha

 • Gunilla och Frasse

  Anitha: Tack så mycket för tröstande ord. Hemmaveterinär låter toppen men hoppas som du att det inte ska behövas några vettisar alls i fortsättningen 🙂
  Frasse är mycket lugnare nu och har blivit sig själv igen men det tog nästan tre dagar för honom att återhämta sig. Stackars Frasse!
  Många kramar och tassklappar

 • raijaravelin

  Hejar på att matte kan överlista sin kompis.Du måste vara smartare än han nu.Skaffa en sandlåda till åt han o sätt den i ett annat ställe.Kan vara lösningen för han kan ju tro att allt är lådans fel.Märkte det på Kidi att om han är stressad så går han inte på lådan.Löste det på det sättet när jag bodde i villan att jag ställde en låda uppe i sovrummet med.Den blev favorit låda.Kidi vill ha lådan på ett ställe han får vara ifred o trygg,så han har sin låda i sovrummet efter det.Den luktar inte för den städas så fort han har varit på lådan.Efter allt som Frasse har varit med om så njuter jag av ljudet när Kidi kissar.Knäppt?Hälsn:Raija+Kidi.

 • Gunilla och Frasse

  Raija: Inte klokt, men jag har funderat på just detta! Inte att skaffa en annan låda men att byta plats. Men att byta den helt kan ju säkert ge ännu bättre effekt.
  Inte alls knäppt att du njuter – det är ju bara bra att du kan glädja dig åt att Kidi inte har några problem 🙂
  Kramar och tassklappar

 • Matte har kovat att sätta in en bild på våran fontän, så ni får se den.
  Jag ska strax Jama om den! Kika!

  =^.^=
  Mjauis/Amanda

 • Gunilla och Frasse

  Smulan, Amanda och deras 2-benta: Vi har kollat och den är ju superstilig! En sån måste vi bara ha 😀
  Kramar och tassklappar

 • Ni undrade i en kommentar hos mig var vi köpte den, HÄR har vi beställt och köpt den 😉

  http://www.guldfisken.se/beta/catalog/catit-vattenfontaen-p-2357?osCsid=d9eeed28779e6864285863b322054352

  =^.^=
  Mjauis

 • Gunilla och Frasse

  Tusen tack, vi beställer en direkt, ska bli jamarkul! 😀
  kramar och tassklappar

 • Håller tassarna för att kisseriet kommer igång och funkar framöver. Att allt bara är en låsning och att det är veterinärbesöken som utlöser det.
  B

 • Gunilla och Frasse

  Basco: Ju fler som håller tassarna desto större chans att vi får rätt i att det är vettisarna som ligger bakom det hela 😀 Skämt åsido – allt är så mycket bättre nu, måtte det hålla i sig. Tack för stöttande jam!
  Kramar och tassklappar


Annons

Senaste från allas